Maak samen kennis met zorg en bouw
Hylas is een digitaal labo waar kinderen worden uitgedaagd om hun blik te verruimen en te ontdekken of ze interesse hebben in de zorg- of bouwsector. Je kind maakt er kennis met allerlei uiteeenlopende beroepen in deze sectoren: van bouwvakker tot architect en van vroedvrouw tot ambulancier.
Wat is hybride leren?
Hybride leren brengt het onderwijs en het werkveld dichter bij elkaar. We baseren ons op het model van Zitter & Hoeve (2012) waarbij we het schools leren verweven met werkplekleren en simulatieleren, gekoppeld aan reflectie.
Ontdek het zelf!
Zin gekregen om samen met je zoon of dochter het digitale labo te ontdekken? Het volledige Hylas platform is gratis voor iedereen.
Veelgestelde vragen
Wat is Hylas?
Hylas is een project van Provincie Antwerpen dat jongeren leerkansen aanbiedt op verschillende manieren: leren in de klas, doen op de werkvloer en spelen in een online game. Door ervaringen en reflecties maken ze kennis met verschillende beroepen, verruimen ze hun blik en ontdekken ze of ze interesse hebben in de zorg- of bouwsector.
Als provincie brengen we onderwijs en arbeidsmarkt dichter bij elkaar en ondersteunen we jongeren bij het maken van een studiekeuze.
Wat wil Hylas bereiken?
Via authentieke leerkansen willen we jongeren ondersteunen in het halen van onderwijsdoelen en hen helpen bij het maken van een doordachte studiekeuze.
Hoe verbindt Hylas het onderwijs met de beroepswereld?
Hylas wil inzetten op hybride leeromgevingen waar scholen en bedrijven samen vormgeven aan onderwijs. We baseren ons hiervoor op het model van Zitter & Hoeve (2012) waarbij we het schools leren verweven met werkplekleren en simulatieleren, gekoppeld aan reflectie.
Leeractiviteiten vinden plaats in 4 kwadranten: kennisoverdracht en al doende leren vinden zowel plaats op school als op de werkvloer.Wat zijn de bouwblokken van Hylas?
De HYLAS leeromgeving bestaat uit 5 bouwblokken:
A | Een verkennende leeractiviteit om de leeromgeving op te starten in de klas.
B | Het online leerplatform die een toegangsportaal voor leerkrachten en ouders omvat en toegang geeft tot het digitale labo (online game) waar leerlingen kennismaken met de zorg/bouwsector.
C| De HYLO’s: een collectie van hybride leeromgevingen die in klasverband worden uitgevoerd door de leerlingen, ondersteund door hun leerkracht en in samenwerking met een werkomgeving.
D| Reflectiecomponent(en).
E| Een circulair proces.Wat is ‘hybride leren’?
Hybride leren brengt het onderwijs en het werkveld dichter bij elkaar. Het is een sterke en effectieve werkvorm om leerlingen te ondersteunen bij de ontwikkeling van beroepskennis en de verbinding te maken tussen wat ze op school en op de werkplek leerden en ervaarden.
Voor wie is Hylas bedoeld?
Hylas richt zich op leerlingen van 10-14 jaar, in de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.
Heeft Hylas invloed op het studiekeuzeproces?
Hylas wil leerlingen helpen bij het maken van een geïnformeerde en gemotiveerde studiekeuze door hun blik op de arbeidsmarkt te verruimen. Leerlingen verbreden hun beeld van de zorg- en bouwsector en ontdekken of deze sectoren hun interesse opwekken. Door voldoende reflectiemomenten in te bouwen, krijgen ze de kans om duurzaam over de tijd na te denken over hun studiekeuze.
Hoeveel kost het?
Hylas wordt gefinancierd door de provincie Antwerpen en is volledig gratis voor scholen binnen de provincie Antwerpen.
Mijn kind maakt binnenkort de overstap naar het secundair onderwijs, welke studiemogelijkheden zijn er?
Maakt je kind binnenkort de overstap naar het secundair en wil je meer te weten komen over de verschillende studiemogelijkheden? Neem dan zeker een kijkje op onderwijskiezer.be.